PODZIEL SIĘ

W ostatnim czasie coraz więcej osób przestało jeść produkty zawierające gluten. Podczas gdy jedni twierdzą, że jest on bardzo szkodliwy dla ludzkiego zdrowia (i to nie tylko dla osób cierpiących na autoimmunologiczną celiakię), drudzy stoją na stanowisku, że to wymysł osób przewrażliwionych na punkcie zdrowego odżywiania. Jak to jest z tym glutenem?

Czym jest gluten?

Gluteliny obok prolamin stanowią rodzaj białka roślinnego, które występuje w ziarnach zbóż. W przypadku pszenicy jest to gliadyna, żyta – sekalina, jęczmienia – hordeina, zaś owsa – awenina. Gluten jest niezwykle pożądany w piekarnictwie, gdyż w połączeniu z wodą nadaje ciastu elastyczność, wypieki są dzięki niemu pulchne i stosunkowo długo zachowują świeżość. Od pewnego czasu nagminnie dodaje się go również do produktów naturalnie wolnych od glutenu: mięs, wędlin, przypraw, słodyczy, a nawet jogurtów i lodów. Wszystko to sprawia, iż jego ilość w naszej diecie jest dużo większa, niż przed laty.

Kto powinien zdecydować się na dietę bezglutenową?

Są dwie grupy osób, które powinny unikać glutenu. Pierwsza to pacjenci z celiakią, czyli uwarunkowaną genetycznie niewłaściwą reakcją organizmu na gluten, która prowadzi do zaniku kosmków jelitowych. Druga grupa to osoby, które są uczulone na białko zawarte w zbożach – pszenicy, życie, owsie czy jęczmieniu. Takie osoby ze względów zdrowotnych zmuszone są do odżywiania się zgodnie z dietą bezglutenową. Sporo osób korzysta z oferty cateringu dietetycznego Kuźnia Zdrowia, gdzie z pośrednictwem strony internetowej https://www.kuźnia-zdrowia.pl zamawiają bezglutenową dietę pudełkową. Czymś innym jeszcze jest nadwrażliwość na gluten. To przypadki nietolerancji glutenu, gdy u osób obserwuje się m.in. bóle brzucha, zmęczenie, wzdęcia, zaparcia, biegunki. W tym przypadku, dla dobrego samopoczucia również konieczna jest zmiana nawyków żywieniowych, która początkowo wydaje się kłopotliwa, ale szybko można przyzwyczaić się do nowego stylu odżywiania.

pozycjonowanie stron katowice