PODZIEL SIĘ

 

Patera, czyli ozdobna taca do eksponowania żywnościowych rozmaitości – przed laty była symbolem zamożności oraz wyznacznikiem statusu społecznego. O tym, jak ładnie ułożyć owoce na paterze, decydowały panie domu oraz obecne w wielu domach – gosposie. Patera o płaskiej konstrukcji, której trzon stanowi specjalnie zaprojektowana nóżka, przeznaczony jest do wszelkiego rodzaju ciast oraz tortów. Z kolei patery o kształcie wgłębionego talerza to najczęściej występujące naczynia, na których umieszcza się rożnego rodzaju owoce. Zatem jak ładnie ułożyć owoce na paterze? Piękno eksponowane jest w większości przypadków poprzez winogrona, pomarańcze, banany, gruszki oraz jabłka. A odpowiednio zastawiony stół świadczy o gospodarzach.

Jak ładnie ułożyć owoce na paterze? Sięgnijmy do historii

Na kartach historii znajdziemy zapisy o tym, jak ładnie ułożyć owoce na paterze i co dominowało na stołach. Patery na owoce weszły na rynek już za czasów pierwszych rzymskich cesarzy. Najczęściej były one wyprodukowane ze srebra, a poprzez odpowiednio wypolerowane oraz bogato zdobione dodatki – stanowiły niepowtarzalną dekoracją każdego stołu. Jak ładnie układano owoce na paterze w tamtych czasach? Nie zawsze umieszczano na paterach prawdziwe owoce. Kiedy nie było nikogo przy stole, ustawiano patery z atrapami, które były jedynie sztuczną i trwałą dekoracją. Do dzisiaj srebrne patery to jedne z najbardziej pożądanych elementów dekoracyjnych, na których najlepiej prezentują się właśnie wszelkiego rodzaju owoce.

Jak ułożyć owoce na paterze? Zastosowania praktyczne

Patery na ciasta i owoce najczęściej występują w dwóch kombinacjach. Pierwsza, składa się z trzonowej nóżki i jednego talerza. Druga z kolei – występuje w konstrukcji piętrowej. Patery do ciast, tortów i owoców składają się z kryształowej bazy, która najlepiej prezentuje się wśród elementów platerowanych srebrem.

Zapoznaj się z szeroką ofertą firmy https://hefra.pl na galanterie stołową ze srebra

pozycjonowanie stron katowice