PODZIEL SIĘ

Aby kawa smakowała wyśmienicie należy ją odpowiednio przyrządzić. Wpływ ma zarówno gatunek kawy, metoda zbioru, grubość mielenia ziaren, czy wreszcie optymalna temperatura wody. Nie bez kozery bowiem, sklepy zajmujące się sprzedażą kawy, jak www.cafesilesia.pl, oferują szeroką gamę zarówno gatunków kaw jak i sprzętów do ich przyrządzania.

Kawa po turecki

Wbrew ogólnemu przeświadczeniu, nie jest to zwykła „zalewajka”. Metoda jej przygotowywania jest nieco bardziej złożona. Drobno zmielone ziarna miesza się z cukrem i zalewa zimną wodą. Następnie podgrzewa się ją kilka razy, aby wywar się podniósł, pilnując jednocześnie, aby nie dopuścić do zagotowania. Na koniec należy dodać kilka kropli zimnej wody, aby opadły fusy. Tak przygotowaną kawę przelewa się do filiżanki, a odrobina kardamonu lub cynamonu wzbogaca jej smak.

Kawa z caffeterki (mokka)

Dolna część czajniczka napełniana jest zimną wodą. Nad nią znajduje się specjalne sitko, gdzie wsypuje się zmieloną wcześniej kawę. Całość przykrywana jest pojemnikiem na napar. Kawiarkę stawiamy na kuchence, a gotująca się woda pod ciśnieniem przechodzi przez sito z kawą, wylewając do pojemnika gotowy napar. Cafe Silesia posiada w swej bogatej ofercie kawiarki o różnej pojemności i materiale wykonania.

Kawa z ekspresu przelewowego

To bardzo popularne ekspresy – wydajne i wyposażone w specjalny podgrzewacz, który utrzymuje stałą temperaturę przyrządzonego napoju. Podgrzana woda przelewa się przez filtr, w którym znajduje się zmielona kawa. Gotowy napój wlewa się do filiżanek z dzbanka.

Kawa z ekspresu ciśnieniowego

Różnorodność ekspresów ciśnieniowych sprawia, że rożny jest sposób przygotowywania kawy. W ekspresach najwyższej jakości, do sitka wsypuje się kawę i odpowiednio ugniata. Sitko umieszcza się w specjalnej kolbie. Kiedy woda osiągnie odpowiednią temperaturę, kawa stanowi dla niej opór, wytwarza się ciśnienie i do filiżanki wlewa się kawa z jasnobrązową pianką.

pozycjonowanie stron katowice